dilluns, 30 d’abril del 2012

Què paguem d'aigua?

Si desglossem la factura de l'aigua trobem quatre conceptes fixes, la tarifa de subministrament, el cànon de l'aigua, el clavegueram i l'IVA, i, en alguns municipis, altres conceptes que no estan directament relacionats amb el cicle de l'aigua, com per exemple: les tasques de gestió de residus.

Tarifa de subministrament
Aquesta depèn del consum i la tarifa de l'usuari segons l'operador. Les tarifes poden tenir estructures diverses encara que es basen en la quota fixa de servei i/o mínim de consum, part variable per blocs de consum, quota fixa o per blocs per la conservació de comptadors i connexions i, finalment, altres cànons i recàrrecs vinculats al servei. Aquesta tarifa la recapta directament l'entitat subministradora.

El cànon de l'aigua
És un impost amb finalitat ecològica  que va destinada a cobrir les despeses que pot originar la contaminació, les explotacions de les infraestructures i el manteniment dels cabals ecològics. El recapta  l'Agència Catalana de l'Aigua.

El clavegueram
El preu del clavegueram pot anar lligat al consum de l'aigua o, en certs municipis al valor cadastral, és a dir el valor del registre estadísitic que l'Estat determina per a mesurar els impostos. L'estructura de la tarifa té un compent fix i/o variable, però sol ser senzilla. En algun cas s'inclou conceptes relatius a la depuració i sanejament. Amb altres paraules, l'impost del clavegueram va destinat a sanejar i depurar les aigües residuals.

IVA (Impost sobre el Valor Afegit)
N'hi ha de diferents, en primer lloc, el subministrament d'aigua i el seu cànon és del 8%; en segon lloc, el tipus de quotes de conservació de comptadors i connexions és del 18% i finalment, en el clavegueram, depuració i/o sanejament està condicionat per la naturalesa de la tarifa.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada